Izberite svojo državo ali regijo.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

TSMC odgovarja na "proizvodnjo vojaških čipov v ZDA": dogovorov še ni

Zdi se, da je vodja globalne livarne za žetone TSMC pred kratkim od ZDA prejel "pospešeno naročilo".

"Nihon Keizai Shimbun" citira vire, ki 15. januarja navajajo, da ameriške oblasti krepijo pritisk na TSMC, da bi slednje morale sprejeti odločitev pred ameriškimi volitvami in ali lahko ustanovi tovarne v ZDA in proizvede vojaške čipe v Združene države. .

Omeniti velja, da je TSMC trenutno odgovoren za izdelavo čipov za ameriške lovce F-35, vendar je proizvodna povezava skoncentrirana na otoku Tajvan. ZDA zdaj zahtevajo, da TSMC svojo proizvodno linijo pripelje v ZDA, razlog pa še vedno temelji na premislekih o "nacionalni varnostni perspektivi". TSMC je odgovoril, da v ZDA ne izključuje novega obrata, vendar podobne ureditve ni.


"Nihon Keizai Shimbun" je razkril, da so ameriški vladni uradniki pred volitvami na Tajvanu 11. januarja večkrat komunicirali s TSMC. Konec leta 2019 je Ian Steff, namestnik pomočnika sekretarja ameriškega ministrstva za trgovino, med svojim "obiskom Tajvana" opravil pogovor z zaprtimi vrati z ustanoviteljem družbe TSMC Zhangom Zhongmouom in predsednikom Liu Deyinom.

Vir iz Tajvana je dejal, da ZDA zdaj od TSMC zahtevajo, da v ZDA ustanovi tovarne za proizvodnjo vojaških čipov. "To temelji na pomislekih glede nacionalne varnosti. Oni (Američani) ne nameravajo sklepati kompromisov." Drugi vir je dejal, da ameriška vlada upa, da bo TSMC sprejela odločitev pred ameriškimi volitvami, in poudarja, da je ta zahteva ameriške strani "nujna."

Trenutno po naročilu Xilinxa, največjega svetovnega proizvajalca programirljivih čipov (FPGA), TSMC trenutno proizvaja vojaške čipe za ameriški borec F-35. Vendar je proizvodni postopek koncentriran na Tajvanu, končni izdelek pa se izvozi v ZDA. V nasprotju s tem je TSMC, ki je trenutno edina podružnica v ZDA, odgovorna za osem palčno proizvodnjo rezin in ne vključuje vojaških čipov.



Borec F-35

Glede tega se zdi, da ima mnenje tudi ameriško ministrstvo za obrambo. Pentagon je lani že večkrat poklical stranke TSMC in zatrdil, da je glede na razmere v tajvanski ožini in medsebojne ožine priporočljivo, da se na Tajvanu ne postavlja livarna čipov, kar pomeni, "da jajc ne odlagajte v košarico."

Glede ameriškega "klica v sili" je TSMC odgovoril: "Ne izključuje ustanovitve novega obrata v ZDA, vendar trenutno nima posebnega načrta."

TSMC ima trenutno na svetovnem trgu livarne čipov absolutno prednost - njegov tržni delež je dosegel približno 50%. Poleg tega celinsko kitajska podjetja, vključno s Huaweijem, predstavljajo približno 20% prihodkov TSMC; severnoameriški trg prispeva približno 60% prihodkov TSMC. TSMC je danes objavil tudi finančne rezultate v četrtem četrtletju 2019. Prihodki družbe TSMC so v četrtletju znašali 10,39 milijarde USD, kar je 10,6% več kot medletno. Bruto marža TSMC je znašala 50,2%, čisti dobiček pa 36,6%.



Omeniti velja, da se je SMIC pred kratkim oddaljil od TSMC-ja in dobil 14nm naročilo pri Huawei Hisilicon. 14nm postopek ni glavna denarna krava TSMC. Finančno poročilo podjetja kaže, da je 7nm proces v četrtem četrtletju 2019 predstavljal 35% celotnih prihodkov.

Toda s tržnega vidika so novice o tem, da TSMC "izdeluje vojaške čipe v Združenih državah Amerike" zasutili z negativnimi novicami, da je "ameriška stran Huaweija še dodatno zatrla." 15. januarja je Reuters razkril, da bodo ZDA povečale učinkovitost nadzora "seznama entitet" in znižale minimalni standard "ameriške tehnične vsebine", ki ga vsebujejo tretja podjetja, s 25 na 10%. Po novih pravilih se pričakuje, da bo na nadzor "seznama entitet" vplivalo več podjetij, ki imajo poslovni odnos s Huaweijem. In TSMC doslej ni kršil "25% rdeče črte" in še naprej dobavlja za Huawei.

Na to je vplivalo, da so ameriške zaloge TSMC na 15. mestu padle za 3,2%.