Izberite svojo državo ali regijo.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Reuters: Preden bo Trump odstopil, bodo Intel in druga podjetja preklicali na desetine dovoljenj za dobavo Huaweiju

Po besedah ​​poznavalcev zadeve je Trumpova administracija več dobaviteljev Huaweija, vključno s proizvajalcem čipov Intel, trenutno razveljavila določene licence za prodajo izdelkov Huaweiju in namerava zavrniti na desetine drugih aplikacij za dobavo Huaweija. . To je lahko zadnji Trumpov ukrep proti Huaweiju, preden je odstopil.

Glede na e-poštne evidence, ki jih je prejel Reuters, je SIA v petek sporočila, da je ameriško ministrstvo za trgovino sporočilo, da bo "zavrnilo veliko število zahtevkov za dovoljenja za prodajo izdelkov Huaweiju in odvzelo vsaj eno predhodno izdano licenco." Vir je dejal, da je bilo preklicanih več licenc, drugi pa je vključeval osem licenc, ki so jih pridobila štiri podjetja. Med njimi je japonski proizvajalec pomnilniških čipov Kioxia odvzel vsaj eno licenco. SIA je v elektronskem sporočilu navedla, da gre za "široko paleto" izdelkov v industriji polprevodnikov, in vprašala, ali je podjetje prejelo obvestilo. Poleg tega je v elektronskem sporočilu tudi poudarjeno, da številna podjetja že nekaj mesecev čakajo na vloge za dobavo, toda v primeru neposrednega odstopa Trumpa bo vladni oddelek "zavrnil" odobritev izziv.

Poročajo, da ima družba, ki prejme obvestilo o "nameri zavrnitve", 20-dnevni odzivni čas, ministrstvo za trgovino pa bo družbo obvestilo o vseh spremembah odločbe v 45 dneh, sicer bodo te spremembe postale dokončna odločitev . Povezana podjetja imajo tudi 45 dni, da se lahko pritožijo.

Maja 2019 so ZDA Huawei na podlagi nacionalne varnosti uvrstile na "seznam entitet" in dobaviteljem omejile prodajo ameriških izdelkov in tehnologij podjetju. Ko pa so ZDA okrepile sankcije proti Huaweiju, so odobrile tudi nekatera dovoljenja za dobavo in celo zahtevale, da podjetja, ki prodajajo ameriško tehnologijo in izdelujejo v tujini, oddajo prijave, kar je nedvomno razširilo moč ZDA.

Poznavalci so povedali, da pred sprejetjem zadnjega ukrepa na obdelavo čaka približno 150 licenc, ki vključujejo blago in tehnologije v vrednosti 120 milijard ameriških dolarjev. To je posledica nezmožnosti ameriških agencij, da dosežejo dogovor o tem, ali bi bilo treba ta dovoljenja izdati in ali so bila na policah. Poleg tega je še vedno 280 milijard ameriških dolarjev Huaweievih licenc za blago in tehnologijo, ki še niso obdelane, zdaj pa je verjetneje, da bodo zavrnjene.

V prepovedi Huaweia, posodobljeni avgusta lani, velja pravilo, da lahko izdelke, povezane s 5G, zavrnemo, razen za sorodne tehnologije z manj naprednimi tehnologijami, odvisno od posebnih okoliščin.

Zgoraj omenjeni viri so povedali, da je vlada ZDA od 4. januarja zgoraj sprejela odločitev po šestih sestankih z visokimi uradniki ministrstva za trgovino, zvezne države, ministrstva za obrambo in ministrstva za energijo. Povedal je, da so uradniki oblikovali podrobne smernice o tem, katere tehnologije lahko podpirajo 5G, in bodo to uporabili kot merilo za ukrepanje. Nato so uradniki zavrnili večino od približno 150 spornih vlog in razveljavili osem dovoljenj za uskladitev z novimi smernicami.

Ameriška akcija je potekala pod pritiskom Coreya Stewarta, nedavno imenovanega Trumpovega uradnika ministrstva za trgovino. Po koncu Trumpove administracije je Stewart dva meseca delal na ministrstvu za trgovino. Upal je, da bo spodbujal trdo kitajsko politiko.