Izberite svojo državo ali regijo.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Flash-pomnilnik NAND bo najhitreje rastoč izdelek v letu 2020, tri večja podjetja za polprevodniško shranjevanje kažejo znake okrevanja

Po najnovejšem poročilu, ki ga je za industrijo IC objavil IC Insights, vključno s petimi najboljšimi kategorijami rasti izdelkov IC-jev v 33 državah, naj bi se leta 2020 bliskoviti trg NAND povečal za 19%, DRAM pa za 12%. in tretji oz. Hkrati se po poročilu DRAMXchange, ki ga je decembra lani objavila DRAMXchange, sedanje cene večjih izdelkov pomnilniških čipov začnejo dvigovati, pričakovanja glede okrevanja pomnilniškega trga pa so se znatno povečala. Zmogljivost treh glavnih proizvajalcev polprevodniškega pomnilnika je pokazala znake okrevanja. Samsung Electronics (v nadaljevanju "Samsung"), SK Hynix in Micron Technology (v nadaljnjem besedilu "Micron") so glavni proizvajalci pomnilniških čipov DRAM in NAND.

Ker so dobave skladišč dosegle vrhunec v letu 2018, so se četrtletni rezultati polprevodniškega poslovanja treh glavnih podjetij močno zmanjšali, po padcu pa so podjetja sprejela bolj tradicionalne tri glavne metode (za podrobnosti glejte Če pade še naprej , spodbujevalni ukrepi treh velikanov težko kompenzirajo poslabšanje učinkovitosti. ")

Poleti 2019 je prodaja večjih skladiščnih podjetij hitro upadla. V zadnjem četrtletju sta dve od prvih treh podjetij (Samsung in Micron) v primerjavi s prejšnjim četrtletjem nekoliko zrasli. Prodaja SK Hynix še vedno upada, vendar se je delež zmanjšal. Do konca leta 2019 se lahko dobiček iz poslovanja poveča iz prejšnjega četrtletja.

IC za skladiščenje Q3'2018 doseže vrhunec in 2019 naleti na "Waterloo"

Od leta 2018 do konca leta 2019 je uspešnost večjih svetovnih podjetij za skladiščenje doživela spremembo v podobnih vozičkih. Samsung in SK Hynix sta dosegla rekordno prodajo v tretjem četrtletju 2018 (julij do september 2018), Micron pa v četrtem četrtletju 2018 (2018). Vendar nadaljnji razvoj ni bil zadovoljiv, dobički od prodaje in obratovanja pa so se močno zmanjšali kot odklopljena dvigala.

Kaj po naslednjem rekordnem zadetku sledi naslednji korak? Samsungova prodaja polprevodnikov in pomnilnika se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zmanjšala za 24% oziroma 26%, prodaja SK Hynix za 13%, Micronova prodaja pa za 6%. Vodja polprevodniškega spomina Samsung je prvo podjetje, ki je močno padlo. Tu je treba pojasniti, da je začetek prvega četrtletja Micronovega finančnega poročila od septembra vsako leto.

Tudi prihodki iz poslovanja so se v četrtletju močno znižali. Samsungov operativni dobiček polprevodnikov se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem zmanjšal za 43%, dobiček iz poslovanja podjetja SK Hynix pa 32%, operativni dobiček Microna pa 12%. Od začetka tega četrtletja se je cena DRAM-a znižala, bliskovni pomnilnik NAND, ki je ceno že znižal, pa je močno okrnil dobiček.

Poglejmo rezultate za naslednje četrtletje. Datumi predstavitve Samsung in SK Hynix so od januarja do marca 2019, datumi izida Microsofta pa od decembra 2018 do februarja 2019. Četrtletno je prodaja Samsung Electronics padla za 23% (polprevodnik) / 26% (pomnilnik ), SK Hynix je padel za 32%, Micron je padel za 26%, vsi pa za 20%. Dobiček iz poslovanja je slabši. Znižali so se za 47%, 69% in 46%.

Posledično je prodaja polprevodnikov Samsunga v dveh četrtinah padla na vrh 60%, dobiček iz obratovanja polprevodnikov pa je močno padel na 30%. Tudi prodaja SK Hynix je padla na 60% svojega vrhunca, dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za samo 20%. Micronova prodaja je padla na 70% njegovega vrhunca, dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal na 50%.

Prodaja v zadnjem četrtletju se je v primerjavi s prejšnjim četrtletjem nekoliko povečala

Ta upad se je začel upočasnjevati sredi leta 2019. Če pogledate zadnje četrtletne rezultate, ki jih objavi vsako podjetje, lahko jasno vidite, kako so se stvari spremenile. Pri Samsungovih rezultatih april-junij 2019 (Q2 2019) se je prodaja v treh četrtletjih prvič povečala. Prodaja polprevodnikov se je povečala za 11%, prodaja pomnilnika pa 7%. Rezultati Microna od junija do avgusta 2019 (četrto četrtletje 2019) so pokazali, da se je prodaja prvič povečala v štirih četrtletjih. Zvišanje za 2%. Od aprila do junija 2019 (drugo četrtletje 2019) se je prodaja SK Hynix med mesečno znižala za 5%, vendar po enoštevilčni stopnji.

Na splošno se je prodaja povečala. Vendar dobiček iz poslovanja še vedno upada. Od aprila 2019 do junija 2019 (drugo četrtletje 2019) je dobiček iz Samsunkovega polprevodniškega operativnega dobička padel za 17% v primerjavi s prejšnjim četrtletjem, dobiček iz poslovanja SK Hynix pa se je zmanjšal za 53%. Med četrtletjem junij do avgust 2019 je dobiček iz poslovanja družbe Micron medletno upadel za 37%.

Povpraševanje po izdelkih za shranjevanje DRAM in NAND Flash pobere

Tri glavne polprevodniške pomnilniške družbe imajo dva glavna izdelka. DRAM in NAND utripata. Njihovi osnovni trendi so naslednji. V preteklosti je malo povpraševanja po pomnilniku DRAM in NAND naraščalo. Stopnja rasti bliskovnega pomnilnika NAND je visoka, medtem ko je stopnja rasti DRAM nizka. V povprečju je zadnji trend, da NAND flash pomnilnik predstavlja približno 30% do 40% na leto, DRAM pa približno 20% na leto.

V preteklosti je povprečna prodajna cena DRAM-a in bliskavice NAND upadala. Za NAND bliskavico je hitrost padca velika, medtem ko je za DRAM hitrost padanja majhna. Cena bliskovnega pomnilnika NAND se je v letu 2017 začasno povečala, cena pa je v osnovi še naprej padala. Cene DRAM pogosto rastejo in padajo. Od leta 2017 do prve polovice leta 2018 so cene še naprej naraščale. Od konca leta 2018 so cene začele padati. Vendar so v letu 2019 cene DRAM-a začele padati in se stabilizirati, cene NAND-a pa so se rahlo zvišale.

Poleg tega lahko iz zadnjih četrtletnih podatkov finančnega poročila razberemo, da so se prihodki od prodaje treh glavnih podjetij povečali. Če se bo ta trend nadaljeval, se bo poslovanje NAND flash razvijalo v bolj zdravi smeri.

IC Insights je še poudaril, da naj bi do leta 2020 rast NAND bliskavice in DRAM-a postala močnejša, saj se povečuje 5G povezljivost na mobilnih, podatkovnih centrih in računalniških strežnikih v oblaku, avtomobilskem in industrijskem trgu, umetni inteligenci, poglobljenem učenju in virtualni resničnosti.