Izberite svojo državo ali regijo.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Kontrapunkt: Letošnji prihodek naj bi presegel 20 milijard ameriških dolarjev! Hitrost razvoja TSMC bo pred polprevodniško industrijo

Appleov partner za čipe TSMC bo leta 2021 dosegel rast s celotno livarsko industrijo. Counterpoint Research trdi, da naj bi TSMC še naprej presegal panožno povprečje s stopnjo rasti od 13 do 16%. Analitiki kontrapunkta preiskujejo industrijo polprevodnikov in ocenjujejo, da bo celoten trg leta 2020 dosegel "prihodke, ki so bili višji od pričakovanih", in verjamejo, da se bo to stanje nadaljevalo do leta 2021.

V napovedi za naslednje leto je podjetje še posebej optimistično glede čipovske strategije TSMC in Apple.

Čeprav se bodo prihodki v industriji leta 2020 medletno povečali za 23% na 82 milijard USD, Counterpoint verjame, da bo leta 2021 zrasel na 92 ​​milijard USD, letna stopnja rasti pa bo 12%. Za TSMC bo napovedana rast prodaje od 13% do 16% leta 2021, če bo realizirana, presegla celotno industrijo. To bo do neke mere posledica TSMC-jevega pospeševanja proizvodnje vozlišč, ki jih omogoča EUV (ekstremna ultravijolična litografija), ki vključujejo 7nm in 5nm čipe. EUV velja za "ključni dejavnik za nadaljevanje Moorejevega zakona", ki poveča gostoto tranzistorja čipa in s tem izboljša zmogljivost.

Na 5-nanometrski ravni bo TSMC začel množično proizvodnjo v prvem četrtletju 2020, Samsung pa bo sledil vsaj 6 mesecev kasneje. Ocenjuje se, da bodo pošiljke 5-nanometrskih rezin leta 2021 predstavljale 5% svetovnih 12-palčnih oblatov, kar je leta 2020 manj kot 1%. Apple velja za največjo stranko 5-nanometrskih čipov leta 2021 in vsa naročila se posredujejo prek TSMC, ki naj bi predstavljal 53% pošiljk. To je posledica Apple-ove uporabe 5-nanometrske tehnologije v čipih serije A, ki se uporabljajo v iPhonu in Apple Siliconu.

Qualcomm je lahko druga največja stranka 5 nm rezin, med drugim tudi zato, ker sta Apple in špekulirani modul Qualcomm X60 morda sprejeta v "iPhone 13".

Na 7-nanometrskem trgu naj bi Apple leta 2021 porabil le 6% svojih oblatov, deloma tudi zato, ker je trg, na katerem prevladujejo AMD, Nvidia in Qualcomm, izjemno gneča.

"Dokler se zaskrbljenost zaradi motenj v dobavni verigi nadaljuje, bodo proizvajalci čipov od četrtega četrtletja 2020 ohranjali visoke zaloge." Analitiki so dodali, da bo zaradi tega lahko tudi "sezonska uspešnost boljša od običajne" v prvi polovici leta 2020. Ker se bodo stranke v livarnah odločile za naročila rezin že prej.

Tržna pričakovanja, da bo TSMC do leta 2021 ustvaril več kot 20 milijard ameriških dolarjev, kar je rekordno, "so po našem mnenju razumna," je dejal Counterpoint. "Za TSMC bo leto navzkrižne prodaje med dvema stebroma rasti pametnih telefonov in HPC."

TSMC naj bi v letu 2021 razširil svoje 5nm in 3nm proizvodne zmogljivosti, pri čemer naj bi slednje porabil Apple. Kot pokazatelj prihodnje rasti naj bi "razmerje med kapitalskimi izdatki in prodajo" ostalo na 40% letošnje najvišje ravni.