Izberite svojo državo ali regijo.

EnglishFrançaispolskiSlovenija한국의DeutschSvenskaSlovenskáMagyarországItaliaहिंदीрусскийTiếng ViệtSuomiespañolKongeriketPortuguêsภาษาไทยБългарски езикromânescČeštinaGaeilgeעִבְרִיתالعربيةPilipinoDanskMelayuIndonesiaHrvatskaفارسیNederland繁体中文Türk diliΕλλάδαRepublika e ShqipërisëአማርኛAzərbaycanEesti VabariikEuskera‎БеларусьíslenskaBosnaAfrikaansIsiXhosaisiZuluCambodiaსაქართველოҚазақшаAyitiHausaКыргыз тилиGalegoCatalàCorsaKurdîLatviešuພາສາລາວlietuviųLëtzebuergeschmalaɡasʲМакедонскиMaoriМонголулсবাংলা ভাষারမြန်မာनेपालीپښتوChicheŵaCрпскиSesothoසිංහලKiswahiliТоҷикӣاردوУкраїнаO'zbekગુજરાતીಕನ್ನಡkannaḍaதமிழ் மொழி

Brookfield kupi špansko sončno podjetje za odobritev EU

Evropska komisija (ES) je v sredo sporočila, da je odobrila 50-odstotni delež v nakupu španskega proizvajalca sončne energije in operaterja X-Elio EnergySL, ki ga je predlagal Brookfield Renewable Partners LP.

V skladu s sporazumom bo oddelek za obnovljivo energijo kanadskega Brookfield Asset Management (TSE: BAM.A) kupil 20-odstotni delež v X-Elio od Aceka, holdinške družbe španske podjetniške družine Ribera, pridobil pa bo tudi zasebni kapital ZDA sklad KKR. (NYSE: KKR) ima 30% delnic.

Po zaključku transakcije bosta KKR in Brookfield Renewable upravljala X-Elio prek skupnega podjetja 50/50.

Evropska komisija meni, da predlagana pridobitev ne bo povzročila pomislekov glede konkurence, saj bo povzročila „omejeno horizontalno in navpično prekrivanje med obema podjetjema“. Transakcijo je septembra odobrila ameriška Zvezna trgovinska komisija (FTC).

Madridski X-Elio ima trenutno na voljo 273 MW portfelj sončnih elektrarn in dodatnih 1.413 megavatov v gradnji. Podjetje ima tudi širši projekt 4.8 MW plinovoda v Španiji, ZDA, Mehiki, Čilu in na Japonskem.